Blogger får kritikk for å fremme et usunt kroppsideal - hva mener dere?

Fotballfruen Caroline Berg Eriksen har de siste dagene opplevd massiv kritikk etter at hun la ut bikinibilder av seg selv på bloggen. Bloggeren har 70 000 lesere daglig og har blitt kritisert for å fremme et usunt kroppsideal. Selv avviser hun dette, og mener hun ikke har noe spesielt ansvar, da tynne kroppsideal vises i alle medier. 

Les saken i VG her: Bloggkjendis "Fotballfrue" får kritikk for bikinibilder

Hva tenker dere om dette? 

 

- IKS

17 kommentarer

tine

09.jun.2011 kl.12:22

Personlig syns jeg fotball fruen fremmer at tynn= lykke. Og hun har jo drøssevis med ungdommer som følger bloggen hennes. Og disse vil vel se opp til henne og ønske å bli slik.

Maxter

09.jun.2011 kl.12:38

Sånn er det bare i moderne sammfunnet, tynn=fin. Det er trist men hva kan vi gjøre med det? Eg selv har spiseforstyrrelse pga dagens kjønnhet idealen.

09.jun.2011 kl.13:02

Merker jeg reagerer negativt til fotballfruens innlegg. Har prøvd å finne ut nøyaktig hvorfor...Det jeg har komt frem til er vel at jeg egentlig ikke har så mye imot at hun legger ut bilder av seg selv, men derimot det som blir skrevet rundt det og fokuset. Da tenker jeg på det faktum at hun absolutt må dele høyde/vekt og at hun bruker XS.

Så ja, jeg synes hun kunne unngått å ta med disse detaljene, ser virkelig ikke hvilken nytte de skal gjøre.

Mia

09.jun.2011 kl.13:22

Jeg synes ikke Caroline fremmer et usunt kroppsideal. Hun er fornøyd med egen kropp og trener fordi hun liker det. Hun er jo tynn, men alle har vi jo forskjellig kroppsfasong. Og det ene er ikke nødvendigvis bedre enn det andre? Jeg har lest bloggen hennes lenge nå, og hun har ikke skrevet et ord om slanking, som jeg har lest hvertfall. Hun går på LCHF, men dette er ikke en diett, men en livsstil som noen velger å leve etter. Jeg har lest både Dahlquists og Hexebergs bøker om LCHF, og filosofien bak kostholdet er ikke basert på vektnedgang i det hele tatt.

Det som provoserer meg, er at har kommet så mange usaklige og frekke kommentarer både på side2 og vgs artikler om bikinibildene. Når ble det greit å kalle en persons kropp frastøtende og stygg??

Ann

09.jun.2011 kl.16:29

Skjekk denne bloggen!
http://surfer.blogg.no/

Marilyn

09.jun.2011 kl.17:05

Jeg synes det var direkte unødvendig av fotballfruen å opplyse at hun bruker XS.

Tror ikke hun skjønner hvor mye hun påvirker dagens unge jenter (LES: majoriteten av leserne hennes....) !!

heltinne

09.jun.2011 kl.18:04

heeh.. jeg synes at det generelt er merkelig at folk legger ut bilder av seg selv i bikini.. synes det er merkelig.

Tora

09.jun.2011 kl.19:01

Hun sier hun er frisk og sunn, men det skal ikke mer enn et blikk på de bildene til for å skjønne at hun er langt fra det.. Hun har selv sagt at hun ikke bidrar til at noen får spisefortyrrelser, og at hun faktisk jevnlig får mail fra jenter som forteller at bloggen hennes har hjulpet dem UT av en spisefortyrrelse (my ass....). Forresten er hun gift med en kar som sier Beyonce er feit og ekkel... Så hun har nok hans fulle støtte i det lille regimet sitt. Og forøvrig er hun så påståelig når hun skriver, og ufattelig frekk mot leserene sine! Nei, den dama har jeg fått fullstendig i vranghalsen..

utenmatogdrikke

09.jun.2011 kl.20:38

Jeg er skeptisk til å diskutere enkeltbloggere, særlig når denne ikke har tilgang til diskusjonen.
På generelt grunnlag synes jeg det er interessant å stille spørsmålet: Har bloggere ansvar for materialet de publiserer? I tilfelle hva slags ansvar og når får man ansvar for andre enn seg selv?

laila

09.jun.2011 kl.23:13

Jeg leser ikke bloggen hennes,men har vært innom den,og jeg leser andre blogger som følger henne. I følge dem,så spiser hun sunt,og hun trener jevnlig. Om dette stemmer,så ser jeg ikke noe problem i at hun legger ut bilder av seg selv på denne måten,som også mange andre bloggere gjør. Om hun har fått den kroppen hun har på en sunn og fornuftig måte,så skjønner jeg ikke hvorfor HUN ikke skal få gjøre det samme. Noen har små kropper,andre har større. Så hvorfor skal man alltid henge seg opp i at så snart noen som har en liten kropp deler bilder,så frammer det negativt hos andre? Skal hun la vær å legge ut bilder i sin egen blogg,fordi hun har den kroppen hun har? Skal hun skjule seg,fordi andre kan misunne kroppen hennes? Greit nok,kanskje ikke nødvendig å opplyse om str. hun bruker,fordi det er jo ikke viktig,men om noen spør,så er det opp til henne om hun vil svare på det. Om hun ønsker å dele sånne bilder,så er det opp til henne,akkurat som andre bloggere velger å dele bilder av seg selv på sin måte. Hensikten hennes er neppe å skape sf hos noen. Verden vil alltid bestå av både tynne og store kropper. De som riktig nok har en sf vil alltid trigges av å se sånne bilder,men det er en del av en tilfriskningsfase for oss også,å akseptere at det alltid vil finnes folk som har små kropper.

Anette

10.jun.2011 kl.09:16

Jeg har fulgt denne debatten de siste dagene og må innrømme at det er en del ting jeg reagerer på. For det første er det noen av kommentarene Caroline har fått på bloggen sin som er direkte frekke kommentarer om kroppen hennes. Uavhengig om man synes hun er for tynn eller ikke så er dette fryktelig unødvendig og noen av kommentarene er direkte ondsinnede.

Det andre er måten Caroline legger frem at hvis du bare trener nok og spiser sånn og sånn så kommer du til å kunne se ut som henne. Det handler om "disiplin, disiplin, disiplin" som hun kommenterte under innlegget. Det er ikke akkurat noen hemmelighet at Caroline har en BMI langt under gjennomsnittet og jeg tviler på at majoriteten av jenter/damer kan se slik ut og samtidig ha en frisk kropp og et sunt forhold til mat og ikke minst trening.

For det tredje er det måten Caroline legger frem saken og måten hun svarer noen av leserne på. Det er mange som ikke kommer med noe direkte kritikk, men heller stiller spørsmålstegn til henne om hvorfor hun valgte å publisere disse bildene. Da er hun svært krass tilbake. Dette kommer helt sikkert av at hun går inn i forsvarsmodus når hun får en del negative tilbakemeldinger og dette er jo veldig menneskelig. Men det virker som hun stenger alle muligheter for et mer nyansert bilde av denne saken ute. Jeg mener denne saken har mange sider og at det burde åpnes for å se saken fra andres perspektiv og ikke bare sitt eget.

Dette er Caroline sin private blogg og det er selvfølgelig lov for henne å bruke den til det hun vil innenfor lovverket. Men samtidig har hun som en av Norges mest kjente bloggere et ansvar for leserskaren hennes som i majoriteten består av unge jenter. Jeg mener det er helt greit at hun legger ut et bilde av seg selv i bikini, men jeg ville foretrekke en mer naturlig setting. Caroline forsvarer seg med at det er sommer og at det da er vanlig å gå i bikini. Jeg tror det hadde vært mye færre som reagerte hvis hun hadde lagt ut bilder av seg selv i bikini i en mer naturlig setting. Hun har jo tidligere lagt ut bilder fra sin bryllupsferie der hun på mange av dem kun er iført bikini. Hun fikk også her kommentarer på sin svært slanke kropp, men det ble på langt nær så mye oppstyr som det har blitt denne gangen. I dette innlegget er bilde tatt hjemme i hennes egen stue (eller noe lignende) og hun poserer tydelig for kamera. Hun forteller selv at hvis hun kun hadde lagt ut bilde av kun bikiniene hadde mange spurt om å få se den på og det skjønner jeg er et poeng. Men på bildene blir mye av bikinien skjult av håret hennes. Da føler jeg litt at dette argumentet mister sin verdi.

Caroline er en jente som fremstår som hun lever et liv mange drømmer om. Hun er pen, har en mann og jobb hun elsker, mange venner, god familie, tjener mye penger og har en fantastisk garderobe. Dette livet for leserne av bloggen hennes ta del i. Jeg mener at hun for mange fremstår som svært vellykket og mange vil nok se opp til henne, kanskje særlig unge jenter. Hun har selv ved å bli en så aktiv blogger gått inn i denne rollen. Mange setter da kanskje likhet mellom det å være tynn og det å være vellykket. Dette er selvfølgelig ikke Caroline sitt ansvar, men kanskje noe hun burde ha i bakhodet?

Christine

10.jun.2011 kl.10:05

Enig med deg, Anette, hun fraskriver seg alt ansvar og tar ingen kritikk. Både hun og ektemannen er helt blinde på dette punktet, eller later som om de er. Jeg er og enig i at mange av kommentarene er stygge, usaklige og unødvendig.

Jeg syns det er bemerkelsesverdig at hun fremstiller seg selv som et offer som har blitt hengt ut i media. Hun har jo selv gitt både VG, Seher.no og Side2.no tillatelse til å trykke bildene og saken!!! Hadde hun valgt å la være å uttale seg, hadde det ikke blitt noen mediesak, men bare ett av flere i rekken av omdiskuterte innlegg på bloggen. Hun har et utømmelig behov for oppmerksomhet og bekreftelse, det blir bare trist, spør du meg.

Jeg ser at mange forsvarer henne med at de ser jo at hun spiser og hva hun spiser, og at det må bety at hun ikke har et problem. Hva vet vi om hva hun faktisk får i seg?

Mange mener også at hun er et godt treningsforbilde fordi hun trener så mye. Hun trosser smerte og legens anbefaling om å la være å løpe, og gjør det likevel. Er det et godt forbilde? Folk kan jo skade seg virkelig om de trener på tross av skader! Jeg syns det faktum at hun ikke klarer å la være å trene (eller informere om hvor mye hun trener), taler for seg selv.

Tora: Enig, ektemannen hennes kan umulig være riktig god han heller når han hevder at flotte damer som Beyonce er 15-20kg for tykke. Heia Beyonce, sier jeg :)

M

10.jun.2011 kl.22:42

Det jeg reagerte på var at når noen av leserne påpekte at en del unge jenter brukte henne som "thinspiration" så var det greit og bra mente hun, fordi hun levde sunt og var frisk. Om jeg skulle vært like tynn som henne måtte jeg ha sultet meg dit, og da kan det jo umulig være et sunt forbilde. Selv om hun kanskje kan ha et sunt og fornuftig kosthold og ha den kroppen hun har, er det nok fåtallet som kan bli like tynn uten å sulte seg.

Jeg tror ikke Caroline er syk, men jeg mener hun har et ansvar overfor leserne sine, men dette skjønner hun ikke. (eller vil ikke skjønne) hun går også hele tiden i forsvarsposisjon om noen prøver å gi henne et vennlig hint om at hun kanskje burde gjøre ting litt annerledes. F.eks selv om leserne spør om strl på klær, behøver hun ikke svare.

Jeg tror nok hun har veldig mange unge lesere i en veldig sårbar alder, selv om hun selv ikke vil innrømme det, og det er tydelig på en del av kommentarene at mange ser opp til henne, og er misfornøyd med sin egen kropp, og lurer på hvordan de kan bli så tynn som henne. Dette bør for Caroline være et varselstegn, men det virker desverre ikke som hun bryr seg.

Mia

10.jun.2011 kl.22:48

Må bare kommentere denne saken en gang til. Folk kommer med kommentarer som "man SER jo at hun har spiseforstyrrelser". Spiseforstyrrelser har med så mye annet enn vekt og gjøre, og en lubben person kan være mer spiseforstyrret enn en tynn person. Jeg synes Caroline fremstiller seg selv som en som er fornøyd med kroppen sin. Det er noe alle burde lære av, uansett kroppsfasong:)

Hva hun spiser og ikke spiser er det vel ingen som har noe med, men hun har både lagt ut oppskrifter på kjeks og lasagne (LCHF) på bloggen så noen slankeblogg har hun hvertfall ikke.

Folk spør henne hvilken størrelse hun har i klær hun har kjøpt på nettet for å vite hvordan størrelsene er. Det er vel helt naturlig at hun svarer ærlig på dette?

Lise

12.jun.2011 kl.19:17

Enig i det dere over her skriver om sosialt ansvar. Hadde Caroline tenkt litt lenger enn sin egen nesetipp, og forstått hvordan hun påvirker unge jenter, og hvor mye det kan bety for deres framtid, ville hun kanskje revurdert disse bikinibildene.

Kanskje hun burde prøve et liv med kroppsforakt og spiseforstyrrelser selv?

(Og nei, dette innlegget handler ikke om jantelov og misunnelse.)

surfer

20.jun.2011 kl.00:02

Ann: Takk for link! Dere andre må gjerne ta en titt; jeg la like gjerne ut bilder av meg selv i samme positur som fotballfruen, ETTER at jeg har lagt på meg 35 kilo. Min bikiniborg 2011 heter innlegget.

Andrea Elvira

20.jun.2011 kl.02:17

Fotballfruen er ekstrem. Det idealet hun fremmer via disse bildene er like usunt som det er urealistisk. Synes rett og slett det er vanvittig uansvarlig av henne å legge ut slike kroppsbilder. Kjenner det bobler inne i meg. Av sinne. Sinne fordi jeg tenker på alle som leser bloggen hennes, og da spesielt yngre jenter enn meg, som blir foret med dette helt fra tidlig i tenårene, og som står spesielt utsatt for å bli påvirket av dette. For få år siden var jeg en av disse jentene som leste Karolines blogg. Det hjalp ikke akkurat på mitt selvbilde eller min sf. Husker jeg sluttet å lese bloggen hennes, nettopp pga dårlig påvirkning. Det var bare ett av mange ledd i min prosess. Hun fremmer et livsfarlig ideal, og det kan IKKE understrekes nok!!!
I dag er det helt utrolig herlig det er for meg å kunne se disse bildene uten å føle at jeg blir trigget på samme måte som før. Når jeg ser disse bildene i dag, ser jeg en kvinne som virkelig kjemper for å passe inn i det syke skjønnhetsidealet som finnes i dag. En kamp mot å være perfekt, ikke bare når det kommer til kropp, men også på alle andre områder av livet. Men for hvem? Seg selv? For alle oss andre? For at vi skal se på henne, beundre henne og rose henne over hvor "perfekt" hun er? Men stråler det livsglede - gjør det virkelig det?
Jeg ser skinn og bein, en avmagret kropp, en kropp som kunne tilhørt et lite barn. En gang var jeg en av de som syntes at dette var pent, og som strebet etter å se slik ut. I dag er alt annerledes. Jeg er totalt forandret, har et bedre liv enn noen gang, og nyter hver dag! Jeg synes ikke lengre det er vakkert med jenter som ofrer store deler av livet for å passe inn i et slikt ideal. Og jeg vil bare si til alle dere der ute, dere har nok hørt det før, og det er ikke sikkert det gjør noen forskjell; men til alle dere som kjemper:
Dette er ikke slik ordentlige kvinner skal se ut! En kan forøvrig være så tynn og "perfekt" en bare vil, men om det mangler lys og glød i øynene kan det være det samme. Mennesker som utstråler positiv energi, latter og er livsglede, DET er det som er vakkert! Mennesker som ikke er redde for å nyte livet, som trener for både kropp og sjel, og som spiser en sjokolade fordi de har lyst på det! LYKKE er det beste skjønnhetsmiddel! :)

Skriv en ny kommentar

Regler for bloggen:

1.Vi ønsker ikke innlegg og kommentarer som inneholder beskrivelser av antall kilo, kalorier, mat som er ok/ikke ok, og annet som kan virke triggende, og forbeholder oss retten til å redigere vekk slik informasjon.
2. Vis respekt, vær grei og snill, og forøvrig kan du skrive hva du vil :)

Vil du bidra?

Send dine tekster til oss på blogg@iks.no.

bloglovin

Abonner på innlegg fra bloggenKategorier

Arkiv

hits