"FHM-Chubby" og modelldøden.

17. Februar ble det postet en artikkel på VG Nett som omhandler Eirin, en atten år gammel Top Model deltager.

 

Tja. Hva skal man si? Hvordan ser hun egentlig ut? Vel, i følge Christer Falck, så er hun chubby. " Litt sånn FHM-Chubby".

Artikkelen videre beskriver Eirins reaksjon på utsagnet til jurymedlem Falck. I følge artikkelen bruker Eirin størrelse 36 i klær, og jeg ser virkelig ikke problemet? Hvem i all verden har rett til å si noe sånt? Er det noe galt i å være størrelse 36? Greit at Top Model er en konkurranse, men man trenger slettes ikke å gå så langt som å krenke deltagerne personlig av den grunn.

Jeg vet ikke om Falck er klar over hvilke signaler han sender ut. Top Model er et populært program hos ungdom og voksne, og jeg kan med ett hundre prosent sikkerhet si at om det hadde vært JEG som var tretten-fjorten og så Top Model den dagen, så hadde jeg husket det. Jeg hadde TRODD på Falck.

Falck er allerede kjent fra sin rolle som programleder i realityserien Robinson som går på tv3. Jeg vet ikke, men jeg tror kanskje han er litt vel vant med å se tynne deltagere som har strevd i ukesvis med å vinne konkurranser og å finne mat? Det er visst ikke lett å leve på en øde øy, ikke er det mange folk å sammenligne med heller, så Falck har kanskje sett seg blind?

 Dette derimot, er Martyna Budna. Hun tråkker seg i disse dager nedover catwalken på London Fashion Show. For det er visst sånn modellene ser ut nå om dagen! Dagbladet derimot, synes dette er trist.

Jeg bare spør, hvem av disse jentene ser sunnest ut? Eller friskest ut? Hvem er det mest realistisk å skulle idolisere? Hun som er syltynn, radmager og sikkert tjener drøssevis av penger på kleshengerkroppen sin, eller frøken "FHM-Chubby", som faktisk, helt ærlig, ser helt fantastisk ut?

Jeg vet ikke riktig hvordan jeg skal ordlegge meg, for å få fram poenget mitt. Jeg har kanskje ett forstyrret kroppsbilde selv, men jeg ser virkeligheten med perfekt syn. Jeg synes det er vanskelig å skulle uttale meg om menneskers kropper på generelt grunnlag, for poenget er egentlig ikke hvem disse jentene er, men hvordan moteindustrien setter standarden.

De færreste, kanskje sågar INGEN har Martynas kropp fordi naturen "skapte" den på den måten. Jeg vet hvordan sult smaker, sensasjonen er bittersøt. Jeg vet hvordan det føles å være fanget i en kropp som har sett lignende ut. Jeg vet hvor energinivået ligger, jeg vet hvor restriksjonene går. Jeg vet hvordan livskvaliteten er, eller kan være.

Jeg vet også hvordan det føles å være levende. Jeg vet hvordan det kjennes ut å ha energi i kroppen, til å leve. Til å gjøre ting, til å orke å ta seg en fest eller omgås sosialt. Jeg vet hvordan det er å kunne løpe fordi man vil det, ikke fordi man håper badevektas dom skal være litt mildere dagen derpå. Jeg vet hvordan det føles å puste og faktisk kjenne at man er til.

 
Ser hun lykkelig ut? Nå har hun kanskje på seg catwalkfjeset (pokerface), men ser hun vital ut? Ser hun ut som om hun har energi til å gjøre annet enn å sette en fot foran den andre og håve inn en hel haug penger, fordi en eller annen modelltulling har ansatt henne, fordi hun ser ut som hun gjør. Stråler hun? Gløder hun?

Selvsagt finnes det modeller som ser mer naturlige ut, men jeg skjønner ikke logikken! Om de færreste har en kropp lik Martyna, hvorfor er det nettopp mennesker i tynne, altfor små kropper, som sendes nedover catwalken for å vise fram klesplagg som liksom skal selges til FOLK FLEST?

Jeg fatter ikke at det er skapt en hel industri som baserer seg på å ødelegge menneskers liv og helse på den måten! Jeg fatter ikke at "mote" er en så stor business når det egentlig dreier seg om rovdrift av andre menneskers kropper.

Og ikke minst; hva med publikum? Hvilken standard setter det, for folk flest? Hva med ungdommer, unge jenter i puberteten som har kropper under utvikling og slettes ikke aner hvilke liv de kommer til å leve når de nærmer seg voksenlivet, unge jenter som er lett påvirkelige og lett kan la seg rives med til å tro nettopp det modellbransjen sier så pent at de ikke synes noe om, men signaliserer så sterkt at er helt okei likevel?

Hva med Eirin da? Hvorfor skal ikke hun få lov til å promotere klær eller produkter? Fordi hun ser ut som ungdommer flest? Fordi hun er normal? Fordi du ikke snur det etter henne på gata i sjokk over hvor tynn hun er? Fordi hun glir inn i mengden?

 Dette er Ana Carolina Reston. Hun var meget kjent på catwalkene i Brasil, Japan og Hong Kong. Godt likt av både Dior og Armani. Etter en kommentar ikke ulik den Falck ga Eirin, "too fat", utviklet Ana anoreksi og bulimi. Etter å ha forholdt seg til en diett som besto av epler og tomater raste både vekt og funksjonalitet til bunns. I Oktober 2006 ble hun innlagt på sykehus og 14. November ga kroppen hennes opp på grunn av komplikasjoner av en nyresvikt. Hun ble 21 år gammel.

 Isabelle Caro er det kanskje mange som kjenner igjen. Hun tapte også kampen mot sin spiseforstyrrelse og gikk bort 17. November 2010. I 2007 stilte hun opp på enorme plakater i Frankrike i en kampanje MOT anoreksi. I 2008 innførte Frankrike en egen lov mot å promotere syltynne modeller; artikkelen fra The Times kan leses HER.

Utspillet til Christer Falck kan være fatalt! Ikke bare for Eirin som fikk ordene slengt i fjeset, men også for mennesker som ligner Eirin, og kanskje også tar til seg Falcks budskap. Ikke bare krenker han Eirin, men han krenker alle og enhver som bruker størrelse 36 i klær (og oppover)!

 

"Heia Eirin" er alt jeg har å si!

 

 

Karianne

 

7 kommentarer

laila

25.mar.2011 kl.23:42

Amen Karianne min <3

Solveig @ poona

25.mar.2011 kl.23:43

Karianne skriver fantastisk godt! En tekst alle bør lese.

Kristin

26.mar.2011 kl.01:18

Utrolig bra skrevet! Husker jeg leste artikkelen i VG. Latterlig, sier jeg bare. En i størrekse 36 er direkte slank og gjerne mer enn det og. Herregud, måtte motebransjen og dens fremstilling av kvinnekroppen lenge brenne.

Tora

26.mar.2011 kl.01:29

Argh, Falck er så drittsekk som det går an å bli. Jeg så han på Showman her om kvelden hvor han skrøy hemningsløst av tarmskyld og hvor mye man går ned i vekt av det, og sa han ikke skjønte hvorfor ikke 13-14årige jenter benyttet seg av det. I tillegg til at han sier folk som drikker en NULL verdt, at de er undermennesker. Bare at han ikke nødvendigvis mener det han sier, men velger å si det fordi han vet det vil skape masse overskrifter og oppmerksomhet (og all PR er god PR, right??). Tror han er veldig klar over hvilke signaler han sender ut. Han bare bryr seg ikke! For en møkkamann..

Det er MYE galt med/på catwalken. Det er snakk om at det skal bli flere plus size modeller, og bmi-grense, men det har vi vel strengt tatt ikke merket så mye til. Klærne som lages for catwalk lages ikke større en størrelse 34 (?correct me if Im wrong) så sett i modellsammenheng er Eirin FOR stor. For stor til å bli en del av en sykelig industri. Det er vanskelig å vite hva vi kan gjøre for å endre på det.. Men jeg håper og tror det vil bli en forandring både i samfunnet og i moteverdenen.

Karianne Martine

26.mar.2011 kl.06:22

Takk for re-publish!

Feather

28.mar.2011 kl.12:46

HURRA!
Karianne Martine:

Bare hyggelig :)

Skriv en ny kommentar

Regler for bloggen:

1.Vi ønsker ikke innlegg og kommentarer som inneholder beskrivelser av antall kilo, kalorier, mat som er ok/ikke ok, og annet som kan virke triggende, og forbeholder oss retten til å redigere vekk slik informasjon.
2. Vis respekt, vær grei og snill, og forøvrig kan du skrive hva du vil :)

Vil du bidra?

Send dine tekster til oss på blogg@iks.no.

bloglovin

Abonner på innlegg fra bloggenKategorier

Arkiv

hits